Horia Preda

Scrisul nu mai e la moda!

 

 

Afost declarat materie perimata, greoaie, ce pledeaza pentru rabdare, imaginatie si timp. Ma gandesc de ceva vreme la timp si la viteza, in numele careia am retras substanta si realitatea unei conversatii. Astazi Instagramul si Facebook-ul ne „needuca”, “nesensibilizeaza”, “neinformeaza”, ”monitorizeaza”, ”dreseaza”, „dezumanizeaza”, totul in numele informatiei facile, usoare si cica necesare.

Poza reprezinta destul continut si lumea ajunge sa isi satisfaca mintea cu atat, doar atat. Procesul se repeta si maine, si poimaine si dupa ce destul timp va sa fi trecut, mintea incepe sa relaxeze simtul de educare, ce altadata dadea vigoare speciei umane si se rasfata intr-un minimalism lipsit de esenta.

Sa nu inteleaga cineva ca sunt vreun “devorator” de carti, dar deplang starea generala din ce in ce mai des. Lucrez zilnic cu copii, crescuti intr-un sistem educational liniar cu metode de testare standardizate, pe care realitatea lor il respinge complet. Singura calitate certa a omenirii este diversitatea, pe care continuam sa o neglijam de dragul unui principiu bagat cu „ciocanul” in capul nostru, si anume conformitatea organizarii informatiei.

Succesul pe care l-am inregistrat cu anumiti copii s-a bazat pe o singura premisa si anume: brutalitatea adevarului actual si personal!

Ii tratez ca pe niste responsabili, cer de la ei si ii las sa imi ceara. Nu am subiecte tabu si nu le refuz opinia, dar sa fie argumentata. Le construiesc o lume in care sa creada, desi am constatat ca nu multi vin “echipati” cu imaginatie la purtator si atunci procesul e mai lent. Le dau alternative la ce le place lor si nu ii mint. Ii oblig! Da, ati auzit corect! Ii oblig sa faca lucruri, ce stiu ca mai tarziu vor fi argumente esentiale in lupta cu anii. Le cer sa scrie, nu dupa dictare si, cel mai important, nu sa reproduca un “comentariu” sau o “caracterizare” a unui personaj ce a fost scrisa de alta minte. Vreau parerea lor, argumentul lor, crezul lor. El reprezinta piatra de temelie pentru o constructie si da, il vreau in scris.

Acum scrisul nu mai e la moda, a fost randul lui sa fie condus la esafod. Maine ce urmeaza? Simtul, moralitatea, decenta si la final umanitatea!

Am sa ma “spovedesc” rusinos, sa va spun ca in carantina nu am deschis televizorul, nu am cablu, nu ma uit la “informatia” prezentata isteric si demagogic. M-am informat din surse pe care le consider credibile si uneori imi este inima ghemuita in coltul pieptului de frica sa nu ajung si eu o cifra, dar la marele televizor refuz sa apelez. Si da, am citit si am scris! Gata am spus-o! Sunt vinovat, am pacatuit si va indemn la razvratire sufleteasca si pe voi.

Va rog copii, adolescenti, tineri, nu lasati scrisul sa moara doar pentru ca cineva a inventat poza…

Si desi se zice ca o poza face cat o mie de cuvinte, noi putem scrie 1001.

 

Horia Preda este unul dintre cei mai titrati antrenori de dans sportiv din Romania si este parte din echipa DanceTM.

Leave a Reply